Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Σπίτι/Home


Κολάζ από την μαθήτρια Κατερίνα Μ.

"Kάθε άνθρωπος έχει δικαιώματα και πρέπει όλοι να τα τηρούν και να τα σέβονται"
Πάνω σε αυτό το σκεπτικό είχε κλείσει η περσινή μας σχολική χρονιά. Η φετινή με βρήκε αποφασισμένη στο να ασχοληθούμε διεξοδικά με αυτό το ζήτημα. Έτσι μέσα από την καθιερωμένη θεματολογία των μαθημάτων μας προσπαθούμε να εστιάσουμε λίγο παραπάνω στα ζητήματα που άπτονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού. Επίσης φέτος για πρώτη φορά  υλοποιούμε δυο προγράμματα e-twinning με αυτή την θεματική (1. Does the earth have borders? Migration and Human-Rights, 2. Human & Children Rights in Progress: Think Human, Act Right) αλλά και ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας με τον τίτλο "Για ένα καλύτερο σχολείο, για έναν καλύτερο κόσμο", για το οποίο θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση. Όσο εμείς σχεδιάζουμε τις δραστηριότητες του δευτέρου τριμήνου, εσείς σε αυτή την ανάρτηση έχετε την ευκαιρία να ρήξετε μια ματιά στο τι έχουμε ετοιμάσει μέχρι σήμερα.


   H αρχή θα γίνει με ένα τμήμα του κείμενου που ετοίμασε ο Απόστολος Ε. για την άσκηση "Τι σημαίνουν για μένα οι λέξεις σπίτι και οικογένεια". Ένας μαθητής που άλλοτε μας συγκινεί, άλλοτε μας κάνει χαρούμενους με τον αυθορμητισμό του, τους πετυχημένους σχολιασμούς του και τα σκίτσα του.
 

   Όταν ακούω τη λέξη "Σπίτι" για μένα σημαίνει τα πάντα. Μπορεί να είναι μεγάλη ιστορία αλλά το σπίτι και η οικογένεια είναι οι πιο σημαντικότερες λέξεις για κάθε άνθρωπο. Τέλος πάντων ακούστε λοιπόν τι σημαίνει όταν ακούω τη λέξη "Σπίτι". Στο σπίτι μου έχω μεγάλύτερη διάθεση από ποτέ γιατί όλη την ημέρα διαβάζω, παίζω, βλέπω τηλεόραση, συγυρίζω το δωμάτιό μου, στρώνω το κρεβάτι μου, ακούω ραδιόφωνο και λοιπά. Με λίγα λόγια όταν είμαι σπίτι μου είναι μεγάλη διασκέδαση. Βασικά το σπίτι μου είναι σαν χώρος διασκέδασης-νυχτερινό κέντρο, με αυτή τη λέξη όταν δεν έχουμε σχολείο τα Σαββατοκύριακα γενικώς τα βράδια κάνουμε ξενύχτι, ακόμα και εκτός Σαββατοκύριακου κάνουμε ξενύχτι για παράδειγμα την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με την έκφραση " ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΓΑΤΟΣ, ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ".
  Όταν ακούω τη λέξη "Οικογένεια" για μένα σημαίνει εκατομμύρια πράγματα. Νιώθω τάξη και ασφάλεια, ησυχία και γαλήνη. Σύμφωνα με την φαντασία ότι όταν οι γονείς μου ήταν παιδιά, αγόραζαν πολλά περιοδικά, βιβλία και λοιπά και ως λάτρης του βιβλίου γενικώς τα βρήκα μέσα σε αποθήκες, υπόγεια και πατάρια. Τέλος πάντων, ακούστε λοιπόν τι σημαίνει για μένα όταν ακούω την λέξη οικογένεια. Στην οικογένειά μου συμβαίνουν θετικές και αρνητικές σκέψεις αλλά κάθε φορά τα βρίσκω όλα σε άψογη κατάσταση. [...]

Το πρώτο βίντεο και οι πρώτες ζωγραφιές των μαθητών σχετικά με το τι θεωρούν ως σπίτι, που έγινε στα πλαίσια των μαθημάτων με θέμα την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο. 



Ακολουθεί άλλο ένα βίντεο που ετοιμάστηκε στα πλαίσια του προγράμματος e-twinning "Human & Children Rights in Progress: Think Human, Act Right" για την σημασία της λέξης σπίτι.



 H τελική παρουσίαση για την σημασία της έλλειψης σπιτιού μετά από την ολοκλήρωση της ομαδικής εργασίας με όλους τους συνεργάτες μας στο πρόγραμμα e-twinning  "Human & Children Rights in Progress: Think Human, Act Right".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου