Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Trash Art - H τέχνη που γεννιέται από σκουπίδια.


Το σχολικό έτος 2014-2015 για τη Βιωματική δράση της Β' Γυμνασίου αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την Trash Art, την τέχνη δηλαδή από ανακυκλώσιμα υλικά που είναι ένα σχετικά νέο κίνημα που χρησιμοποιεί άχρηστα αντικείμενα μετατρέποντάς τα σε έργα σύγχρονης τέχνης. Ακολουθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος αλλά και μια σύντομη περιγραφή για το πως δουλέψαμε.
Κλείνοντας υπάρχει και ο ψηφιακός μας τοίχος με κάποιες από τις κατασκευές μας και όχι μόνο.



Στην τέχνη του 20ου αιώνα τα ευτελή υλικά απετέλεσαν βασικό εκφραστικό μέσο και χαρακτήρισαν κινήματα της πρωτοπορίας καθώς και τη δημιουργία διασήμων καλλιτεχνών. Με ένα άλλο πνεύμα σήμερα , μέσα από μια συνείδηση οικολογική και κοινωνική οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, δίνοντας με ευαισθησία, φαντασία και χιούμορ τις δικές τους προτάσεις. Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τέχνη. Ακόμη και τα σκουπίδια γίνονται έργα τέχνης. Μέσα από τις διάφορες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν ένας επιπλέον στόχος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με αυτή τη νέα μορφή τέχνης. Να μάθουν να εκτιμάνε το μη χρηστικό ως χρηστικό και να έχουν θετικοί στάση απέναντι στη σύγχρονη τέχνη. Να μάθουν νέους τρόπους χρήσης καθημερινών υλικών. Η αξιοποίηση επαναχρησιμοποιημένων υλικών σε συνδυασμό μα τη φαντασία μας, συνθέτουν ένα άρτιο αποτέλεσμα παιδείας για να αποκτήσουν επιπροσθέτως μια συμπεριφορά συνειδητοποιημένου πολίτη ως προς τον τόπο τους, το βιοτικό τους επίπεδο και τους συνανθρώπους τους.

Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να ενημερωνόμαστε για το τι είναι η Trash Art από διάφορες πληροφορίες
που υπάρχουν στο διαδίκτυο, είδαμε και σχολιάσαμε κάποια έργα και και για να κλείσουμε το ενημερωτικό κομμάτι είδαμε το ντοκιμαντέρ Waste Land.

Εκτυλίσσεται στον χώρο της μεγαλύτερης υγειονομικής ταφής απορριμάτων στα περίχωρα του Rio de Janeiro. Εκεί κάποιοι ρακοσυλλέκτες (καταντόρες) με την βοήθεια του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη, Vik Muniz, προσπαθούν να μετατρέψουν τα σκουπίδια σε τέχνη και συγκεκριμένα σε μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.


Στην συνέχεια δουλεύοντας σε ομάδες αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τις δικές μας κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. Μερικές από αυτές καρφιτσώθηκαν στον τοίχο που ακολουθεί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου