Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Μαθαίνω να τρέφομαι υγιεινά!

  Στο παρελθόν μπορεί η επιλογή της τροφής να ήταν μια πιο απλή διαδικασία από σήμερα, διότι οι επιλογές ήταν βασικές και απλές, όπως : φρούτα και λαχανικά εποχής, κρέας ή ψάρι και δημητριακά. Σήμερα όμως, παρότι έχουμε τόσες επιλογές, συχνά μας είναι δύσκολο να αποφασίσουμε τι θα φάμε. Μας κατακλύζουν οι διατροφικές συμβουλές, οι προειδοποιήσεις για την υγεία μας, οι διαφημίσεις και οι συσκευασίες των τροφίμων.  Οπότε ένα είναι το ερώτημα που παραμένει, «Τελικά τι πρέπει να διαλέξουμε; ». 




  Γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ενέργεια και τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά. Επομένως αν πραγματικά ερευνήσουμε το «γιατί τρώμε;» θα βρεθούμε πολύ κοντά στην σωστή επιλογή της καθημερινής μας διατροφής.
Στην τάξη μας ο δικός μας «σύμβουλος διατροφής», ήταν η ενότητα της Υγιεινής Διατροφής μέσα από “Το Βιβλίο των επιλογών μου”. Η συγκεκριμένη έκδοση δημιουργήθηκε από τον οργανισμό Generation Europe Foundation με σκοπό να προωθήσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής σε μαθητές 12-14 ετών.
  Εμείς συζητήσαμε για την σημασία της τροφής στην ζωή του ανθρώπου, ενημερωθήκαμε για τα θρεπτικά συστατικά από βίντεο- διαφημίσεις και παρουσιάσεις που ετοίμασαν οι μαθητές, προτείναμε συμβουλές διατροφής στην ολομέλεια της τάξης, σχεδιάσαμε και αναζητήσαμε υγιεινά σνακ, και τέλος κουβεντιάσαμε για την σημασία του πρωινού στην καθημερινότητά μας.
Με το κλείσιμο της ενότητας αναστοχαστήκαμε για το τι πρέπει να αλλάξουμε στην διατροφή μας. Πολλές οι πληροφορίες που κατέκλυσαν την αίθουσα γι’ αυτό και με προτροπή των μαθητών δημιουργήθηκε ένα επαναληπτικό Quiz, σαν τηλεπαιχνίδι για βεβαιωθούμε, με ευχάριστο τρόπο, ότι οι πληροφορίες θα βρουν τον δρόμο για το στομάχι μας.
Ακολουθεί ο διαδικτυακός πίνακας με αρκετές από τις εργασίες μας, για να μπείτε στο κλίμα! Περιηγηθείτε στον πίνακα με την βοήθεια του οριζόντιου και κάθετου κέρσορα.
[ πηγή : Το Βιβλίο των Επιλογών μου : Για ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Ιταλία : Generation Europe Foundation (2013) ]    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου